aankoopkeuring & ‘toetsing’

65

>10 km afstand | Per km + €0,60. Alleen voor de heenreis.


Overweegt u een piano of vleugel te kopen, maar weet niet of deze in orde is? Dan is het aan te bevelen dat dit instrument technisch nagekeken wordt. Zo weet u voor aanschaf welk onderhoud er eventueel nodig is en of het überhaupt waard is om te investeren in een revisie.

Regelmatig wordt me gevraagd naar instrumenten te kijken die op Marktplaats of bij een kringloop staan. U kunt er gemakshalve van uitgaan dat:

  • Gratis piano’s niet voor niets gratis zijn, idem voor heel goedkope piano’s.
  • Er bij instrumenten van een paar honderd euro vaak nog een soortgelijk bedrag bovenop komt aan transport en onderhoud om de stemming en speelaard in orde te krijgen.
  • Wilt u er met de beoogde goedkope ‘oefenpiano’ c.q. ‘beginnerspiano’ achter komen of pianospelen leuk is? Hoogstwaarschijnlijk is hij enigszins te stemmen, maar is er heel lang geen onderhoud geweest. Zo’n instrument nodigt niet tot pianospelen uit en ik kan u op voorhand vertellen dat pianospelen op die manier nooit leuk zal worden.

Mijn advies: spaar als het enigszins kan nog even door en koop iets degelijks, daar wordt u echt blij van. Als pianotechnicus kan ik u dan helpen te bepalen of een piano er niet alleen vanbuiten, maar ook vanbinnen prima uit ziet. Helaas maak ik zo nu en dan toch mee dat mensen op de bonnefooi (en soms met heel veel moeite) een instrument naar huis slepen om daarna van mij te horen dat het instrument niet te stemmen is. ‘Ja, maar de verkoper zei dat hij jaarlijks gestemd was’. #hadikdepianotechnicusmaargebeld